Kehon-, hengityksen-, ja mielen Dao Yin

 

Kehon Dao Yin

Kehon Dao Yin liittyy Jing – keho – esenssin tasoon. Se koostuu neljästä perustekijästä:

 

Kehotietoisuus: kehotietoisuudella tarkoitetaan kehon aistimista, lähinnä tuntemista. Kehotietoisuus voidaan jakaa kolmeen tasoon, joilla lisääntynyt qi:n virtaus voi ilmetä erilaisina tuntemuksina:

  • ihon ja lihasten taso: laajenemisen, supistumisen, raskauden, keveyden, kylmän, kuuman, kihelmöinnin tai kutinan, sekä värähtelyn (tärinä, vapina ym. liike) tuntemuksia.
  • jänteiden, ligamenttien, hermojen ja sisäisten kalvojen taso: selvempiä värähtelyn tuntemuksia.
  • luiden ja luuytimen taso: enemmän sähköiset ja virtaavat tuntemukset.

Aloittelijalla tietoisuus keskittyy tyypillisesti lähinnä ihon ja lihasten tasoon ja enemmän kehon yläosaan, kuten päähän ja yläraajoihin. Keho on suhteellisen jännittynyt ja tasapaino epätarkka. Nämä yhdessä ohjaavat huomion ja qi:n pysymään enemmän pinnassa ja ylhäällä. Kehon sisäosaa, selkäpuolta ja alaraajoja on vaikeampi tiedostaa.

Kehotietoisuus liittyy xia (dan) tieniin vatsassa ja on kehonhallinnan perusedellytys.

 

Tasapaino: tasapaino ei tarkoita ainoastaan pystyssä pysymistä. Mikäli tasapaino on epätarkka, asennon ylläpitämiseen ja pystyssä pysymiseen tarvitaan enemmän lihastyötä. Toisin sanoen tarkka tasapaino on rentouden perusedellytys.

 

Linjaus: kaikki kehon osat saatetaan oikeaan asentoon ja linjaukseen toisiinsa nähden. Linjaus ei käsitä ainoastaan luiden, jänteiden ja lihasten-, vaan myös sisäelinten ja mielen linjausta. Oikea linjaus on myös rentouden perusedellytys. Seistessä linjaus on kuin luurangolla, jonka luut on pinottu päällekkäin. Seuraavanlainen mielikuva auttaa löytämään oikeanlaisen linjauksen: päälaen keskeltä Baihui- pisteestä taivaaseen nousee köysi, joka kohottaa päätä ylöspäin ja kannattelee kehoa kuin marionettinukkea. Samalla lantionpohjasta HuiYin- pisteestä syvälle maahan laskeutuu köysi, josta roikkuu raskas, esim.1000 kg lyijypaino.  

 

Rentous: Rentous tai ”sung” ei tarkoita velttoutta, vaan sitä, että ylimääräisistä jännityksistä lasketaan irti. Kehon rentous heijastelee mielen rentoutta ja päinvastoin, eli jos mieli jännittyy, niin helposti myös keho jännittyy. Jos keho rentoutuu, myös mieli rentoutuu. Rentouden löytäminen on prosessi, jossa oikean harjoittelun kautta voi edetä aina vain pidemmälle. Harjoittelun kautta voi huomata, että aiemmin on jännittänyt kehoa ja mieltä aivan tarpeettomasti. Tätä kautta oleminen ja liikkuminen alkaa muuttua taloudellisemmaksi energian kulutuksen kannalta ja vapautuva energia voidaan valjastaa muuhun käyttöön. Rentous on perusedellytys qi:n ja veren vapaalle virtaukselle. Mikäli qi:n ja veren virtaus estyy, ilmenee erilaisia kiputiloja, jotka voivat kroonistuessaan kehittyä hankalammiksi vaivoiksi ja sairauksiksi. Siten rentoutumisella on tasapainottava, ennaltaehkäisevä ja kuntouttava vaikutus terveyteen.

 

Nämä neljä perustekijää vaikuttavat toinen toisiinsa ja yhdessä mahdollistavat kokonaisvaltaisen ja taloudellisen voimantuoton, tietoisuuden syvenemisen ja paremman hengityksen ja mielen hallinnan.

Esim. seisten harjoitellessa voidaan rentouttaa nilkat. Tähän tarvitaan kehotietoisuutta, jotta tunnetaan nilkat ja muu keho. Jotta nilkat voidaan rentouttaa seistessä, tarvitaan tarkka tasapaino ja linjaus. Linjataan kehon massa polvien keskeltä jalkojen läpi ja seistään ikään kuin luuranko, jonka luut on pinottu ja linjattu päällekkäin. Tarkka tasapaino puolestaan mahdollistaa syvemmän rentoutumisen ja edelleen tietoisuuden syvenemisen.

 

Jako staattiseen ja dynaamiseen harjoitteluun

  • Staattinen kehon Dao Yin koostuu tyhjyyteen (Wuji) sulautumisesta, hengityksen säätelystä (esim. paljehengitys), mielen keskittämisestä (esim. Xia tieniin tai hengityksen tarkkailemiseen), mielikuvien käytöstä ja aistein tarkkailemisesta, staattisesta rentoutumisesta, sekä edellä mainittujen yhdistetystä käytöstä.
  • Dynaaminen kehon dao yin koostuu hieronnasta ja taputtelusta, terapeuttisista liikkeistä ja kävelyharjoittelusta, jotka puolestaan voidaan jakaa ulkoisesti nopeisiin ja intensiivisiin Yang- metodeihin ja ulkoisesti hitaisiin, rauhallisiin Yin- metodeihin.

Kehon Dao Yinissä voidaan käyttää myös käsisinettejä, eli mudria.  

 

Hengityksen ja mielen Dao Yin tulossa lähiaikoina...